Как да поддържате вашето BMW e46 в топ форма

PoddrajkaFutured

След като вече сте се сдобили с вашето BMW e46 е време и да се научите как да го поддържате.

Ще започна с няколко думи за хората, които не харесват тази серия BMW, и вероятните причина за тяхното недолюбване към е46:

 • ако сте поредния н-на брой собственик, най-верочтно сте попаднали на зле поддържана кола
 • намерили сте кола на ниска цена, вместо надеждна такава
 • пропускали сте основните неща по поддръжката
 • не  сте се грижили добре за нея

Ето няколко неща, които трябва да научите за BMW E46:

 • ако се грижете добре за своята кола, и тя ще се грижи добре за вас
 • като произведение на немски инженери има много сензори, засичащи различни неща по колата, за които други марки дори и не са помислили. Ако не обърнете внимание на грешките има голяма вероятност автомобилът ви да влезне в авариен режим (защитен механизъм при, който колата се опитва да предпази различни компоненти от счупване), да се счупи и да ви остави на пътя.

Любителите на BMW e46 знаят, че веднъж качили  се в колата за кръгче, след това няма друга кола, която да им даде същото усещане. Интериорът е ориентиран към шофьора, таблото и пластмасовите елементи са подбрани с вкус, изработката е изключително добра, седалката е удобна за продължително каране, управлението е страхотно, мощността… колкото повече си мисля за моментите докато карам колата, толкова повече думи ми идват на ум.

За тези, които харесват BMW e46 и скат да с грижат добре за своите коли, и за хейтърите, които не ги харесват, защото (най-вероятно) са попаднали на зле поддържан екземпляр, или самите те не са знаели как да го поддържат, нека ви посъветвам в основни линии как да поддържате вашето BMW e46 в топ форма.

 1. Хубаво е маслото да се сменя на максимум 7500км. Препоръчително е да се използва Castrol. Внимавайте много от къде купувате маслото. Може да попаднете да фалшиво. За целта винаги си купувайте маслото от доверен дистрибутор. Въжте как става това тук – Смяна на масло и маслен филтър на BMW e46
 2. Сменяйте масления филтър при всяка смяна на маслото
 3. Въздушният филтър е хубаво да се сменя на всеки 20 000 км. И все пак това не е основен индикатор за смяна на въздушният филтър, тъй като това зависи много и от района, в който живеете – може да е по-прашно. Най-добрият начин е да проверявате филтъра сами от време на време. Ако е почернял – сменяйте го, ако не, използвайте го още малко. И все пак запомнете, че въздушният филтър не е толкова скъп консуматив, за да пестите от него. Вижте как да смените сами филтъра за следните модели – BMW 323Ci Coupe/Conv (1999-00); BMW 323i Sedan/Wagon (1999-00); BMW 325Ci Coupe/Conv (2001-06); BMW 325i/xi Sedan/Wagon (2001-06) – като прочетете статията Смяна на въздушен филтър на BMW e46
 4. Филтърът за горивото е препоръчително да се сменя на всеки 60 000 км., но това пак не е константно, имайки в предвид качеството на горивата, които ползваме. Един от симптомите е загуба на мощност. Ако не е била сменяна дълго време, смяната на тази, до известна степен евтина част, може да върне колата ви към живота.
 5. Хубаво е запалителните свещи да се сменят на всеки 100 000 км., също е хубаво да проверявате да не са изгорели.
 6. За притежателите на 330i ще спомена, че е добра идея ваноса да се възтановява на всеки 130 000 км. При мисълта за възтановяване на ваноса доста хора си мислят “Оооо НЕ! Ваносът е заминал, ще трябва да купя изцяло нова система и да набия сумати пари.” Спокойно, не става дума за това. възтановяването на ваноса представлява смяна на две малки кръгли гумени части – не е толкова драстично нали. Както и да е, тази задачка отнема 2-3 часа и ви препоръчвам да се извърши от механик. Задачата не е сложна, но се изискват известни умения.
  Симптомите довеждащи до нуждата от този ремонт могат да бъдат:  загуба на мощност при включен климатик, колебание при ускоряване, загуба на мощност при високи обороти (колата се държи грубо и едвам стига червеното на оборотомера), загуба на около 20% от цялостната мощност.
 7. Охладителната система – НАЙ-ВАЖНАТА поддръжка за BMW e46. Сигурно сте чували за доста хора, който се оплакват от често прегряващите им коли и доста спукани глави на двигателя (разходите са близки до тези за купуването на нов двигател). В крайна сметка има просто решение на този проблем. Правете основен ремонт на охладителната система на всеки 100 000км. и вашият двигател спокойно може да изкара и 500 000 км. Препоръчително е след изминаването на тези километри да смените всички компоненти на охладителната система. Ако си падате малко механик, проверявайте компонентите на охладителната система от време на време, и ако се налага ги сменяйте. По този начин ще плащате по-малко пари за определен период от време и колата ви ще е в безопасност.
 8. Проверявайте често всмукателния въздуховод при въздушния филтър за пропуквания. Това може да доведе до светване на лампата за проверка на двигателя (Service Engine Soon (SES)), поради лошата смес въздух/бензин заради недостига на въздух до двигателя. Симптоми те са груба работа на двигателя на празен ход, по-слаба производителност и завишена консумация на гориво.
 9. Чистене на стъпков мотор, корпус дроселова клапа, MAF сензор (дебитомер). Много хора не обръщат внимание на тези части, и все пак почистването им преобръща изцяло производителността на колата ви, работата на празен ход и разхода на гориво. Може да почистите стъпковия мотор и корпуса на дроселовата клапа с подходящ спрей за почистване на карбуратори и дросели. MAF сензора тярбва да почистите със специален спрей за почистване на дебитомер – Mass Air Flow Sensor Cleaner, тъй като е много деликатен и силен спрей като този за стъпковия мотор и корпуса на дроселовата клапа могат да го повредят.
 10. Що се отнася до не-механичната поддръжка, BMW e46 страдат от лайсни на вратите тапицерията. С времето ще забележите, че лайсните на вратите и тапицерията по тавана и панелите започват да се отлепят.
 11. Проблем със стъклоповдигача. Вдигате си прозореца нагоре и в един момент чувате изщракване и прозорецът пада долу заради счупен стъклоповдигач.

На шофьорите, които си купуват кола само за да се прицдижат от точка А до точка Б, този списък ще им се стори доста дълъг и сложен. В крайна сметка ако погледнете списъка хубаво, 90% от него е свързан с неща, които се отнасят за почти всеки автомобил. За това ако знаете как да се грижите добре за колата си, при BMW нещата не са по-различни. Проблемът е, че хората се доверяват на немските инженере толкова много, че очакват колата да се движи дори и без гориво, е, това не е така.

Като горд собственик на BMW e46 мога само да кажа, че след сравнение на конкуренцията в този ценови диапазон и клас, определено не съжалявам за избора си.

Източник
0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Контакти

Ако имате каквито и да е било въпроси, не се колебайте да ни пишете. Ще ви отговорим при първа възможност.

Sending

e46 Bulgaria

или

Log in with your credentials

или    

Forgot your details?