Няколко полезни съвета за зимата

bmw241

Тази зима е доста шантава – ту топло, ту студено, ту средна работа. Ето още няколко съвета за по-лека и безаварийна зима:

1. През зимата е хубаво да имате следните неща в колата:

  • метличка и лопатка за сняг
  • пликче с 2-3 кг пясък
  • здрави и топли работни ръкавици
  • задължителното оборудване – резервна гума, крик и пр.
  • Ако имате  вериги и кабели за подаване на ток – не ги оставяйте в къщи.

2. Не оставяйте колата паркирана на ръчна спирачка за дълго време, защото може да замръзне, а това е доста неприятно.

3. Почиствайте цялата кола от натрупаният сняг. Доста е неприятно при рязко спиране всичкият сняг от тавана да се стовари на предното ви стъкло, а да не забравяме, че при по-бързо каране снегът хвърчи назад, което пречи и на колите зад вас.

4. Не е лоша идея, преди големи студове, да напръскате с WD-40 (или аналогичен спрей) ключалките на колата (включително и на багажника).

5. В резервоарчето за чистачките сипете зимна течност, за да не замръзва. Доста е неприятно като ви се зацапа стъклото да неможете да го изчистите, а това ще се случва често през зимата. Зимната течност за чистачки може да помогне и при размразяването на предното стъкло сутрин.

6. Намажете гумените уплътнения на вратите с глицерин (50мл. е под 2лв. в аптеките) , за да ги предпазите от залепване. Ако все пак вратите са залепнали не дърпайте силно, за да не счупите дръжката. Не се изкушавайте да ги заливате с гореща вода – няма да повярвате колко бързо, ще замръзнат след това. Ако шофьорската врата не се отваря, влезте през, която успеете да отворите и отворете другите отвътре.

7. Избягвайте евтин антифриз и не вярвайте много на надписи от сорта “до -60″.

8. Купете си кабели за подаване на ток, ако нямате. Гледайте дебелината на кабела – не на самата обвивка, а на жицата вътре. За по мощтните коли и за дизеловите трябват по-дебели кабели. Като вържете акумолаторите на двете коли, оствате подаващата ток кола да поработи 10-тина минути, така и падналия акумулатор ще се съвземе малко и ще помага при паленето.  След като закъсалата кола запали, не забравяйте, че трябва да се покара малко, за да зареди отново акумулатора.

9. Ако нямате много добър акумулатор, при много ниски температури, преди да запалите включете фаровете за около 20 секунди и след това като ги изгасите изчакайте още 10-тина секунди преди да запалите. По този начин реакцията в него ще го закрее малко, а изчакването след това ще му даде малко възможност да събере малко сила.

10. Като купувате акумулатор е хубава да вземете една идея по-силен от това, което се полага за колата ви. Естествено преди това се уверете, че ще се побере на мястото му.

11. Веригите могат да са изключително ценно нещо, особено ако пътувате в планински райони. Като ги купувате гледайте да са тип “меча стъпка”. Обикновените помагат при боксуване, но не и при спиране. “Мечата стъпка” се справят добре и в двата случая. Уверете се, че знаете и как се поставят преди да ви се е наложило.

12. Хубаво е като запалите колата да я оставите да поработи няколко минути преди да потеглите. Това не само намалява разхода след това, но и пази двигателя.

 

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Контакти

Ако имате каквито и да е било въпроси, не се колебайте да ни пишете. Ще ви отговорим при първа възможност.

Sending

e46 Bulgaria

или

Log in with your credentials

или    

Forgot your details?