Смяна на масло и маслен филтър на BMW e46

pic06

Важи за моделите:

  • BMW E46 (1999-06)

В тази статия ще минем през стъпките за смяна масло и маслен филтър на BMW e46 с двигател М52 и М54. Задължително работете при изстинал двигател и си пригответе празен съд събиращ поне 10 литра. Хубаво е да сменяте маслото и филтъра на всеки 10000км. Смяната на маслото е една от най-честите и рутинни задачи, които ще ви се наложи да изпълните докато притежавате BMW e46. Винаги използвайте висококачествено масло покриващо стандартите на BMW (те могат да се намерят в техническото ръководството на колата), висококачествен филтър на BMW и носете предпазни очила и ръкавици, за да се предпазите от маслото на двигателя.

Като за начало запалете двигателя и го оставете да работи 2-3 минути, за да затопли маслото. Не оставяте маслото да стане твърде топло или горещо. След това повдигнете и подпрете предната част на колата, за по-лесна и безопасна работа. За повече информация относно повдигането и закрепването прочете нашата статия Повдигнете вашето BMW.

pic01
С помощта на тресчотка с удължител и вложка 36мм развъртете капака на филтъра докато не видите оплътнителния пръстен (зелената стрелка). Това ще позволи на маслото от масления филтър да се оттече в картера. Ако не направите това най-напред, ще оставите около литър старо масло в двигателя. Ако го има, махнете пластмасовата кора под пробката за източване на маслото (пада се под шофьора) – на повечето коли този капак липсва. Поставете празния съд точно под пробката за източване на маслото.

pic02
Използвайки 17мм гаечен ключ махнете пробката. Оставете цялото масло да се оттече хубаво, докато спре да капе. Струята ще се мести и често може да се случи да излезе извън съда за оттичане, никак не е забавно да се чисти разлято масло след това. За да избегнете това използвайте по-широк съд. Поставете пробката с нова шайба и я затегнете. Сложете пластмасовата кора, ако имате такава, и махнете съда за източване с източеното масло.

pic03
Махнете капака на филтъра, като го издърпате право нагоре (както е показано на снимката), и след това свалете филтъра на вашето BMW e46 от капака.

pic04
Тази снимка показва какво може да се случи, ако се използва нискокачествен филтър. Филтъра може да се свие и да се разпадне в кутията за масления филтър. Ако вашият филтър изглежда така, проверете кутията и капака на филтъра за останки и парченца. Ако остане парченце от стария филтър, при слагането и затягането на капа може да повреди новия филтър.

pic05
С помощта на отвертка с плоска глава махнете оплътнителния пръстен от капака (жълтата стрелка).

pic06
Сложете нов оплътнителен пръстен и поставете новия филтър. Поставете капака и филтъра и затегнете.

Налейте масло, като следите нивото с помощта на пръчката за масло. Моделите със задно: 6.5 л.; 4х4 моделите: 7.5 л.; М3 моделите: 5.5 л.

pic07
За да проверите как сте изпълнили задачата, запалете двигателя, уверете се, че лапата за маслото е изгаснала след няколко секунди и загасете двигателя. След това извадете пръчката за маслото и проверете отново нивото. Нивото на маслото трябва да между отбелязаните със зелени стрелки маркери. Проверете за течове на масло, свалете автомобила от стойките и сте готови.

 

Източник

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Контакти

Ако имате каквито и да е било въпроси, не се колебайте да ни пишете. Ще ви отговорим при първа възможност.

Sending

e46 Bulgaria

или

Log in with your credentials

или    

Forgot your details?