Смяна на пистов ремък на BMW e46 двигател M52 и M54

pic01

Важи за моделите:

  • BMW 323Ci Купе/Кабрио (1999-00)
  • BMW 323i Седан/Комби (1999-00)
  • BMW 325Ci Купе/Кабрио (2001-06)
  • BMW 325i/xi Седан/Комби (2001-06)

Една от рутинните задачи, с които ще се сблъскате докато притежавате е46, е подмяната на пистовия ремък и ремъка на компресора на климатика. Често страховития дразнещ звук идващ от под капака на вашето е46, последвам от повишаване на работната температура на двигателя, може да означава, че имате скъсан ремък. Ако сте диагностицирали, че това е вашият проблем четете нататък.

В тази статия ще разгледаме стъпките за подмяна на задвижващите ремъци на BMW e46 двигател M52 и M54. Запомнете, че ВИНАГИ трябва да работите при изстинал двигател. НЕ искате да работите около горещи метални елементи. Също така не забравяйте да извадите ключът от стартера.

pic01

BMW e46 моделите разполагат с два оребрени пистови ремъка. Малкият външен ремък задвижва компресора за климатика, а по-големия вътрешен ремък задвижва алтернатора, водната помпа и серво помпата.

pic02

При изгасен и изстинал двигател проверете ремъците за износване. Ремъците (външен – червена стрелка, вътрешен – жълта стрелка) не трябва да имат напукано, износено или липсващи парченца. Подменяйте ремъците веднъж на 4 години, или по често ако срещнете някои от горе споменатите проблеми.

pic03

Извадете 4те разширителни нита от всмукателния колектор разположен в горната част на радиатора.

pic04

За да махнете нитовете можете да използвате малка плоска отвертка, за да ги повдигнете. След това с помощта на клещи издърпайте нитовете – най-добре подобни на тези от снимката. Рзширяващата част на нита ще излезе заедно с колектора. В зависимост от годината на вашето БМВ е46, може да има 3 или 4 нита.

pic05

Махнете всмукателния колектор от радиатора като го повдигнете и го издърпате от въздухопровода. Не е задължително да махате кожуха на радиатора, но ако го направите ще имате по-лесен и удобен достъп до пистовеите ремъци. Преди да свалите ремъците маркирайте посоката на въртене (ако ще ги използвате повторно) и запомнете позицията на монтиране. Има два вида обтегачи – хидравлични и механични (пружинни).

pic06

Ако имате хидравличен обтегач първо свалете капачката за прах.

pic07

След като свалите капачката за прах ще имате достъп до 8мм шестограмна гайка (червената стрелка) с помощта на, която се върти обтегача.

pic08

Ако имате пружинени обтегачи използвайте 16мм шестоъгълен ключ (червената стрелка) да завъртите и освободите обтегача.

pic09

Намерете обтегача на ремъка на климатика. Използвайте 16мм шестоъгълен ключ (червената стрелка) или махнете капачката за прах (жълтата стрелка), за да достигнете до шестограмния болт, ако шестоъгълният 16мм не присъства.

pic10

Използвайки тресчотка с дълга дръжка и гнездо 8мм или 16мм гаечен ключ с отворен край (жълтата стрелка, в зависимост от вида на обтегача), завъртете обтегача на ремъка на климатика по посока на чесовниковата стрелка, за да освободите натягането, и махнете ремъка, като го плъзнете от ролките.

pic11

След като стигнете и до другия ремък махнете капачката за прах (ако е необходимо). С помощта на тресчотка с дълга дръжка и подходящия размер на гнездото, завъртете обтегача на пистовия ремък по посока на чесовниковата стрелка (червената стрелка) за да освободите натягането и след това можете да извадите ремъка като го плъзнете от ролките.

След като отстраните ремъците можете да огледате хубаво и самите ролки за някакви проблеми. Паразитната ролка често прави проблеми. Ако имате този проблем това може да доведе до охлабване на ремъка при водната помпа, което пък от своя страна води до прегряване на двигателя. Това е добър момент да смените паразитната ролка, за да предотвратите бъдещи проблеми.

За да поставите вътрешния ремък, започнете да поставяте ремъка първо около ролката на коляновия вал, след това над и около хидравличната помпа, около алтернатора, водната помпа и накрая около обтегача. Засега не поставяйте ремъка под паразитната ролка. След като сте поставили ремъка правилно около всички ролки освободете обтегача, както е описано в предишните стъпки, и плъзнете ремъка върху паразитната ролка. Затегнете ремъка и проверете дали е равен и правилно поставен около всички ролки. Внимавайте да не насилвате ремъка върху ролките за да не го повредите.

За да поставите ремъка за компресора на климатика, започнете като го поставите около коляновия вал, след това на ролката на компресора, след това издърпайте централната част на ремъка над обтегача, освободете обтегача, както е описано в предишните стъпки, и плъзнете ремъка върху него. Освободете обтегача и проверете дали ремъка е правилно поставен около всички ролки. Внимавайте да не насилвате ремъка върху ролките за да не го повредите.

Поставете капачката за прах върху на обтегача и поставете всмукателния въздухопровод.

И като последна стъпка запалете двигателя и го оставете да работи за по-малко от 30 секунди, изгасете го и проверете отново дали сте поставили правилно ремъците. Хубаво е ако имате приятел помощтни, който да наблюдава ремъците от безопасно разстояние, когато стартирате двигателя.

 

Източник

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Контакти

Ако имате каквито и да е било въпроси, не се колебайте да ни пишете. Ще ви отговорим при първа възможност.

Sending

e46 Bulgaria

или

Log in with your credentials

или    

Forgot your details?