Съвети при свързване и подмяна на акумулатора на BMW e46

pic09

Важи за моделите:

  • BMW 323Ci Купе/Кабрио (1999-00)
  • BMW 323i Седан/Комби (1999-00)
  • BMW 325Ci Купе/Кабрио (2001-06)
  • BMW 325i/xi Седан/Комби (2001-06)

В тази статия ще ви покажем как се зарежда и подменя акумулатора на BMW e46 и как се подава ток.

pic01

Акумулатора при моделите е46 е разположен в дясната част на багажника под пластмасов капак. При смяна винаги използвайте качествен акумулатор. Смяната на акумулатор не отнема много време. Преди да откачите акумулатора прочетете съветите за разкачване на акумулатора. Ако имате е46 кабрио ще ви трябва различен вид акумулатор. Преди да откачите акумулатора извадете ключа от стартера и си запишете подредбата на станциите на радиото. След като свържете акумулатора отново или ако е паднал напълно, трябва да обърнете внимание на следните неща (в зависимост от оборудването на автомобила). Може да се наложи да настроите отново часовника, да инициализирате ел стъклата и гюрука. (тук на мейла съм си пуснал статия как става)

Зареждане на акумулатора

pic02
Можете свържете зарядното за акумулатора директно към него или към под предния капак на плюса (+) и минуса (-). Те се намират при ботуш на левия (ако сте застанали пред колата) амортисьор (оградено със зелено) . И все пак е препоръчително да сваляте акумулатора за да го заредите. По този начин не рискувате да си напълните багажника с газове, които акумулатора произвежда докато се зарежда. Обърнете внимание и на инструкциите на зарядното.

Палене с подаване на ток

pic03
При паднал акумулатор колата може да се запали с помощта на друг силен акумулатор или от силен акумулатор на друга кола. Когато палите колата с подаване на ток го правете на проветриво място, тъй като акумулаторите могат да произвеждат взривоопасни газове. Носете ръкавици и предпазни очила. Ако киселина от акумулатора попадне върху кожата ви веднага изплакнете с вода и посетете лекар. Доближете двете превозни средства без да ги допирате. Изключете от контакт и двата автомобила.

Свържете плюса на кабела към плюса на заредения акумулатор. Свържете другият край на кабела към плюсовата клема под предния капак (ограденото в червено) ба колата с изтощения акумулатор. За да свържете кабела ще трябва да отворите пластмасовото капаче за да стигнете до клемата. Свържете минуса на кабела към минуса на заредения акумулатор. Свържете другия край на минуса на кабела към минуса на колата с изтощения акумулатор (жълтата стрелка).

Запалете автомобила със заредения акумулатор. Оставете да поработи за няколко секунди и след това вдигнете оборотите до 2000. След това запалете и двигателя на колата с изтощения акумолатор. След като колата с изтощения акумулатор запали изключете всички електрически консуматори, радио, парно, климатик и т. н. Внимателно разкачете кабелите в ред обратен на закачането им описано по-горе. Оставете автомобила с изтощения акумулатор да поработи на празен ход за да зареди батерията.

Смяна на акумулатора

pic04
Повдигнете стелката в багажника и я закачете с помощта на куката (жълтата стрелка)

pic05Освободете капака на акумулатора като завъртите щифтовете на 90 градуса обратно на часовник овата стрелка. След това го махнете.

pic06
Освободете и махнете скобата задържаща акумолатора (зелените стрелки).

pic07
С мощта на тресчотка с гнездо 10мм откачете минуса (зелената стрелка), след това плюса (червената стрелка). Дръпнете минусовия кабел настрани и го покрийте за да не докосне случайно някоя от клемите на акумулатора.

pic08
Откачете маркучето за вентилация на акумулатора (жълтата стрелка) – ако има такова.

pic09
Повдигнете акумулатора и го извадете от багажника. Дръжте здраво, защото акумолаторите не са много леки. Почистете хубаво мястото за акумулатора.

Ако има корозия по кабелите я почистете добре. Преди да поставите новия акумулатор проверете добре линията за вентилация на акумулатора – ако има такава. Ако не е в добро състояние я сменете. Поставете новия акумулатор и закачете маркучето за вентилация – ако има такова. Свържете плюса и след това минуса. Поставете скобата на акумулатора. След това поставете обратно капака и стелката на багажника.

 

Източник

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

Контакти

Ако имате каквито и да е било въпроси, не се колебайте да ни пишете. Ще ви отговорим при първа възможност.

Sending

e46 Bulgaria

или

Log in with your credentials

или    

Forgot your details?